Każdy podmiot gastronomiczny oraz wykonujący działalność wytwórczą musi wykonywać normy zawarte w systemie HACCP. Jeśli tego nie czyni, podlega karze grzywny lub poważniejszym karom. Wszystkie takie podmioty są regularnie kontrolowane przez niezależne i państwowe instytucje. Audyt systemu HACCP jest przeprowadzany między innymi przez stacje Sanepidu, dlatego firmy powinny być na takie zdarzenia odpowiednio przygotowane, dysponując między innymi konkretną dokumentacją. W takich zadaniach pomaga HACCP Online, który oferuje podmiotom związanym z żywnością szkolenia, a także uzyskanie stosownych certyfikatów.
Kontrola przestrzegania norm
Certyfikaty te zaświadczają o przestrzeganiu norm HACCP, a uzyskiwane są po pomyślnym przejściu testów. Dzięki temu audyt systemu HACCP w danej placówce nie sprawia problemów i nie są na dany podmiot nakładane kary. Kontrole obejmują przede wszystkim stan czystości sanitarnej oraz higienę żywności i pracowników, jak również miejsc pracy. Badane są też procedury awaryjne oraz kontrolne.